سبدگردانی اختصاصی

تعریف سبدگردانی
رویه اجرایی
گزارش دهی به مشتریان
شاخص عملکردی
کارمزد سبدگردانی
نمونه قرارداد سبدگردانی
پرسشهای متداول سبدگردانی

تعریف سبدگردانی

سبدگردانی اختصاصی یکی از خدمات مشتری محور الگوریتم است که طی آن استراتژی‌ها و ترکیب سبدهای سرمایه‌گذاری، بر اساس نیازهای شخصی، اهداف مالی و سطح تحمل ریسک مشتریان طراحی و پیاده‌سازی می‌شوند.

شرکت سبدگردان الگوریتم به ‌عنوان عضوی از خانواده بزرگ گروه سرمایه‌گذاری خوارزمی با هدف ارائه خدمات تخصصی در حوزه مدیریت دارایی‌ها در تیر ماه سال 1397 فعالیت خود را آغاز کرده اسـت. این شرکت از جمله نهادهای مالی تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار می‌باشد و تحت مالکیت گروه خدمات بازار سرمایه الگوریتم می‌باشد. تجربه تیم شرکت سبدگردان الگوریتم در مدیریت سبدهای سرمایه‌گذاری با مبالغ بالا یکی از نقاط قوت اصلی آن محسوب می‌شود.


رویه اجرایی الگوریتم

الگوریتم خدمات سبدگردانی اختصاصی را مطابق با چارچوب‌های تعیین‌شده توسط سازمان بورس ارائه می‌کند. در این فرآیند ابتدا جلسه حضوری با مشتریان برگزار می‌شود و طی آن اطلاعات هر مشتری در قالب مجموعه‌ای از فرم‌ها و پرسشنامه‌ها‌ جمع‌آوری و تحلیل می‌شود. پس از تعیین اهداف سرمایه‌گذاری و میزان ریسک‌پذیری مشتری، استراتژی‌ها و ترکیب بهینه سبد وی تعیین خواهد شد. با توجه به ماهیت بازار بورس، ترکیب این سبدها به‌صورت دوره‌ای مورد بازبینی قرار می‌گیرد.

رویکرد اصلی الگوریتم در مدیریت سبدهای سرمایه‌گذاری، بهینه‌سازی نسبت بازدهی به ریسک است. بدین منظور، سبدهای اختصاصی بر اساس دو سند استراژی سرمایه‌گذاری و کنترل ریسک مدیریت می‌شوند. سند اول، تعیین‌کننده خط مشی اصلی سرمایه‌گذاری‌ها براساس نتایج حاصل از مطالعات اقتصادی و تحلیل صنایع و شرکت‌ها می‌باشد و سند دوم نیز با هدف مدیریت ریسک سبدها، ناظر بر عملیات سبدگردانی است.

ما در الگوریتم برای دستیابی به اهداف خود، بر اساس یک فرآیند دقیق و مدون عمل می‌کنیم.


گزارش دهی به مشتریان

مشتریان الگوریتم هر لحظه می‌توانند به‌صورت آنلاین (پرتال مشتریان) وضعیت سبد شخصی خود را مشاهده کنند. نرم‌افزار تخصصی سبدگردانی ما اطلاعات کاملی مانند بازدهی‌ سبد، ترکیب دارایی‌ها، خرید و فروش‌های انجام ‌شده و ... را در اختیار مشتریان قرار می‌دهد.

به‌منظور حفظ ارتباط مستمر با مشتریان، گزارش‌هایی از وضعیت عملکرد سبدهای اختصاصی نیز به‌صورت دوره‌ای تهیه و برای آنان ارسال می‌شود. علاوه‌بر گزارش‌های معمول، شرکت آمادگی دارد تا بنا به درخواست مشتریان، گزارش‌های اختصاصی مورد نظر آنان را نیز تهیه کند.


شاخص عملکردی

شرح از تاریخ تا تاریخ بازدهی شرکت سبدگردان (TWRR) بازده بازار
7 روز گذشته ١٤٠٣/٠١/٠٩ ١٤٠٣/٠١/١٥ 0% 0%
30 روز گذشته 1402/12/15 ١٤٠٣/٠١/١٥ 5% 4%
90 روز گذشته 1402/10/15 ١٤٠٣/٠١/١٥ 4% 4%
180 روز گذشته 1402/07/15 ١٤٠٣/٠١/١٥ 8% 10%
365 روز گذشته ١٤٠٢/٠١/١٦ ١٤٠٣/٠١/١٥ 9% 5%
از تاریخ تاسیس تاکنون 1397/05/29 ١٤٠٣/٠١/١٥ 1518% 1542%

کارمزد سبدگردانی

کارمزد قرارداد سبدگردانی شامل دو بخش کارمزد مدیریت و کارمزد عملکرد می‌باشد.

کارمزد مدیریت

این کارمزد معمولا برای تامین هزینه‌های فرآیند سبدگردانی می‌باشد و مقدار ثابتی می‌باشد، از این رو کارمزد ثابت هم عنوان می‌شود. این کارمزد به میزان آورده سرمایه‌گذار و توافق طرفین بستگی دارد. نرخ آن بین ۱ تا ۲ درصد از خالص ارزش دارایی‏ها می‌باشد که به صورت روزانه محاسبه می‌شود. برای مثال اگر رقم ۱ درصد بعنوان کارمزد ثابت در نظر بگیریم نحوه محاسبه روزانه این کارمزد به صورت زیر خواهد بود:

کارمزد ثابت روزانه = (۳۶۵ ÷ ۱)× ۱% × (خالص ارزش دارایی‏ها در پایان روز)

کارمزد عملکرد

این کارمزد، کارمزد متغیر هم بیان می‌شود، به میزان بازدهی کسب شده در پایان قرارداد بستگی دارد. کارمزد عملکرد به منظور ایجاد انگیزه برای کسب بازدهی بالاتر توسط شرکت سبدگردان برای سبد سرمایه‌گذاری مشتری می‌باشد. این کارمزد نیز به صورت توافقی بین طرفین تعیین می‌شود. برای تعیین این کارمزد ابتدا نرخ مبنا مشخص میگردد که معمولا نرخ مبنا برابر با نرخ سود بانکی می‌باشد. در صورت کسب بازدهی بالاتر از نرخ مبنا، سهمی از مازاد سود کسب شده به شرکت سبدگردان تعلق می گیرد. این کارمزد در پایان قرارداد محاسبه و دریافت می‌شود.

به عنوان مثال، فرض کنیم نرخ سود بانکی ۱۸% باشد و سبدگردان در انتهای قرارداد موفق به کسب بازدهی ۳۰% شده باشد و سهم سبدگردان از مازاد سود کسب شده ۲۵% باشد، کارمزد متغیر به صورت زیر محاسبه می‌شود:

کارمزد عملکرد = (اندازه سرمایه گذاری ابتدای دوره) × اضافه بازدهی × سهم سهم سبدگردان از اضافه بازدهی

کارمزد عملکرد = (اندازه سرمایه گذاری ابتدای دوره) × (۱۸%-۳۰%)× ۲۵%

کارمزد عملکرد = (اندازه سرمایه گذاری ابتدای دوره) × ۳%

به این ترتیب بازدهی سرمایه گذار به ۲۷% می رسد.


نمونه قرارداد سبدگردانی

قرارداد سبدگردانی توسط سازمان بورس و اوراق بهادار ابلاغ شده و مفاد آن غیر قابل تغییر است. نمونه قرارداد شرکت سبدگردان الگوریتم در این قسمت آمده است. این قرارداد در ۴ نسخه تهیه می‌شود بعد از امضاء طرفین به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه ارسال می‌گردد. شرکت سپرده‌گذاری مرکزی به هر قرارداد کدی اختصاص می‌دهد که با حروف انگلیسی PRX شروع می شود. بعد از اختصاص کد PRX عملیات سبدگردانی توسط شرکت سبدگردان آغاز می‌گردد.

مدارک لازم برای انعقاد قرارداد:

الف) اشخاص حقیقی

  • کپی کارت ملی و شناسنامه

ب) اشخاص حقوقی

  • اساسنامه شرکت
  • آگهی تاسیس
  • آخرین روزنامه رسمی به همراه صاحبان امضای مجاز
  • کپی کارت ملی و شناسنامه صاحبان امضای مجاز

دانلود نمونه قرارداد حقیقی دانلود نمونه قرارداد حقوقی


۱- سبد گردانی اختصاصی چیست؟

یکی از خدمات اصلی شرکت‌های سبدگردان، سبدگردانی اختصاصی می‌باشد. سبدگردانی یا مدیریت سبد سرمایه‌گذاری (portfolio management)، تخصیص منابع مشتری به انواع دارایی قابل معامله در بازار سرمایه با توجه به اهداف و توانمندی و تمایل ریسک پذیری هر فرد با هدف کسب بازدهی بالاتر با ریسک کمتر تعریف می‌شود.

شرکت سبدگردان الگوریتم با انجام تحلیل‌های اقتصادی و سیاسی و ارزیابی‌های صنعتی و شرکتی از یک سو و بهره‌مندی از فناوری اطلاعات و نرم افزار‌های پیشرفته برای ارائه خدمات از سوی دیگر، امکان استفاده بهینه از فرصت‌ها و ایجاد ارزش افزوده بیشتر را برای دارایی مشتریان فراهم ساخته است.

۲- چه شرکت‌هایی امکان ارائه خدمات سبدگردانی دارند؟

برای ارائه خدمات سبدگردانی، اولا شرکت باید یک نهاد مالی باشد و نزد سازمان بورس و اوراق بهادار ثبت شده باشد. ثانیا باید مجوز سبدگردانی داشته باشد. شرکت سبدگردان الگوریتم در تاریخ ۹۶/۱۲/۱۲ به شماره ثبت ۱۱۵۷۰ نزد سازمان بورس ثبت شده است و مجوز فعالیت خود را در حوزه سبدگردانی دریافت کرده است.

برای دسترسی به لیست شرکتهای سبدگردان می توانید به اینجا مراجعه کنید.

۳- با چه مبلغی می توان سبد اختصاصی تشکیل داد؟

از آنجا که سبدگردانی خدمتی است که کاملا بر اساس نیاز و سلیقه مشتریان ارائه می گردد، طبق مدلسازی‌های صورت گرفته برای مبالغ کمتر از یک میلیارد تومان، به نفع سرمایه‌گذار نیست تا از این خدمت استفاده نماید. شرکت سبدگردان الگوریتم، برای سال ۱۴۰۱، حداقل مبلغ برای تشکیل سبد را یک میلیارد تومان تعیین کرده است که البته با تغییر شرایط اقتصادی این عدد نیز تغییر می‌کند. برای مبالغ کمتر از یک میلیارد تومان، صندوق سرمایه گذاری در سهام توصیه می گردد.

۴- تشکیل سبد اختصاصی چه هزینه ای دارد؟

شرکت سبدگردانی در ازای ارائه خدمات حرفه‌ای و مستمری که در تشکیل سبد ارائه می‌دهد، دو نوع کارمزد دریافت می‌کند، کارمزد مدیریت و کارمزد عملکرد.

میزان کارمزد مدیریت، ثابت هست به همین دلیل به آن کارمزد ثابت هم می‌گویند. این کارمزد به صورت توافقی تعیین می‌شود و وابسته به مبلغ سرمایه‌گذاری است. معمولا بین ۱ تا ۲ درصد ارزش سرمایه‌گذاری می‌باشد.

کارمزد عملکرد یا متغیر، به میزان بازدهی کسب شده در پایان قرارداد بستگی دارد. کارمزد عملکرد به منظور ایجاد انگیزه برای کسب بازدهی بالاتر توسط شرکت سبدگردان برای سبد سرمایه‌گذاری مشتری می‌باشد. برای تعیین این کارمزد ابتدا نرخ مبنا مشخص می‌گردد که معمولا نرخ مبنا برابر با نرخ سود بانکی می‌باشد. در صورت کسب بازدهی بالاتر از نرخ مبنا، سهمی از مازاد سود کسب شده به شرکت سبدگردان تعلق می‌گیرد.

۵- هزینه‌های مربوط به سبدگردانی چگونه پرداخت می‌شود؟

کارمزد مدیریت به صورت روزانه محاسبه می‌شود و در پایان هر فصل طبق قرارداد، توسط سرمایه‌گذار به شرکت سبدگردان پرداخت می‌شود.

کارمزد عملکرد در پایان قرارداد حساب و پرداخت می‌شود.

۶- آیا شرکت سبدگردان میزان بازدهی کسب شده را تضمین می‌کند؟

هیچ شرکت سبدگردانی که به صورت قانونی فعالیت می کند، ضمانت سود و میزان بازدهی ارائه نمی کند. نوع قرارداد سبدگردانی، طوری تنظیم شده است که برای شرکت سبدگردان انگیزش ایجاد کند. مدیر سبد یا شرکت سبدگردان تا وقتی نتواند بازدهی مطلوب کسب نماید، کارمزدی به آن تعلق نمی گیرد. همچنین اگر از رقبای خود در کسب بازدهی و مدیریت ریسک عقب باشد مشتریان خود را از دست خواهد داد.

۷- سبد اختصاصی چگونه مدیریت می شود؟

هر شرکت سبدگردان موظف است با توجه به اندازه دارایی تحت مدیریت و تعداد قراردادها، مدیر و تحلیلگر استخدام نماید. سبدگردان الگوریتم، برای مدیریت سبدها رویه خاص خود را دارد و به طور هفتگی بر اساس سند ریسک و سند استراتژی، سبد منتخب را تعیین می کند و مطابق آن سبد مشتریان را مدیریت می کند. کلیه سبدهای سرمایه گذاران به صورت هفتگی پایش می شوند. به این ترتیب مدیران ارشد شرکت بر کلیه امور مربوط به سبدگردانی نظارت دارند.

۸- آیا حسابهای مشتریان از هم جداست؟

هر مشتری حساب جداگانه ای دارد. همچنین بعد از امضای قرارداد سبد به هر مشتری یک پروفایل مشخص و جداگانه اختصاص می‌یابد که مشتری با استفاده از کد کاربری خود در هر زمان می‌تواند از وضعیت سبد سرمایه‌گذاری خود مطلع شود.

۹- مدارک لازم برای تشکیل سبد چیست؟

مدارک لازم برای تشکیل سبد، برای اشخاص حقیقی کپی شناسنامه و کارت ملی، شماره حساب، کد بورسی، کد پیگیری سجام و ایمیل می-باشد.

برای اشخاص حقوقی کپی شناسنامه و کارت ملی صاحبین امضای مجاز، اساسنامه شرکت، روزنامه رسمی، آگهی تغییرات شرکت، شماره حساب، کد بورسی، کد پیگیری سجام، ایمیل مورد نیاز می‌باشد.

۱۰- آیا افراد خارجی می توانند از این خدمت استفاده کنند؟

افراد خارجی نیز می‌توانند به صورت وکالتی از خدمات سبدگردانی اختصاصی در شرکت سبدگردان الگوریتم استفاده نمایند.

۱۱- معیارهای یک شرکت سبدگردان مناسب چیست؟

در هنگام انتخاب یک شرکت سبدگردان باید به عملکرد شرکت و تجربه و مهارت تیم تحلیلی و مدیران سرمایه‌گذاری شرکت توجه کرد. همچنین باید در نظر گرفت که سیاست شرکت در نحوه پوشش ریسک سرمایه‌گذار چگونه است. مطابق دستورالعمل فعالیت شرکتهای سبدگردان، شرکت‌ها موظف هستند این اطلاعات را در سایت شرکت قرار دهند و به روزرسانی نمایند. شرکت سبدگردان الگوریتم به صورت هفتگی کلیه اطلاعات عملکردی خود را به روز می‌کند.

۱۲- چگونه می توان به شرکت سبدگردان اعتماد کرد؟

سابقه فعالیت، عملکرد شرکت، سهامداران آن و مجوز های دریافتی از سازمان بورس اوراق بهادار می‌تواند معیار درستی برای اعتماد به شرکت سبدگردانی باشد.

۱۳- نحوه گزارش‌دهی به مشتریان توسط سبدگردان چگونه است؟

هر سرمایه گذار می‌تواند از طریق پرتال مشتریان از وضعیت سبد سرمایه‌گذاری خود مطلع شود همچنن شرکت سبدگردان موظف است به صورت ماهانه از وضعیت سبد مشتریان به آنها گزارش دهد.

۱۴- از زمان تصمیم گیری تا تشکیل سبد چه فرآیندی طی می‌شود؟

بعد از تصمیم سرمایه‌گذار به تشکیل سبد اختصاصی، در جلسه حضوری پرسشنامه و فرم مربوطه تکمیل می‌شود. بعد از توافق در نرخ کارمزد قرارداد تنظیم می‌شود. بعد از تنظیم قرارداد و تائید آن توسط رکن امین در شرکت‌های سبدگردان، اقدامات برای دریافت کد PRX (کد اختصاصی مشتری) از شرکت سپرده‌گذاری مرکزی صورت می‌گیرد. بعد از دریافت کد، سرمایه‌گذاری آغاز می‌شود.

۱۵- عملیات سبدگردانی توسط چه نهادی نظارت می شود؟

تمامی عملیات سبدگردانی توسط سازمان بورس و اوراق بهادار و رکن امین سبدگردانی، به دقت و به طور مستمر نظارت می‌شوند. رکن امین در شرکت‌های سبدگردان باید از حسابرسان معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار باشد.

۱۶- رکن امین چه نقشی در شرکت سبدگردان دارد؟ تفاوت آن با حسابرس چیست؟

ارکان امین و حسابرس رکن نظارتی می‌باشند. حسابرس یک شرکت سبدگردانی به طور میانگین در سال دو بار بر عملیات و حساب‌های شرکت نظارت می‌کند. اما هر قرارداد باید به تایید رکن امین شرکت سبدگردان برسد. همچنین همه دریافت و پرداختهای مرتبط با هر قرارداد باید به تایید رکن امین برسد. به علاوه رکن امین با داشتن حساب کاربری، به پروفایل مشتریان دسترسی دارد و به طور مستمر و بر فعالیت‌های سبدگردانی نظارت می‌کند. بر این اساس گزارشاتی طبق موعد‌های مقرر برای سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال می‌کند.

۱۷- معمولا مدت قرار داد چقدر است؟

دوره قرارداد یکسال می‌باشد در صورت تمایل می‌تواند تمدید شود.

۱۸- آیا در طول قرارداد، امکان فسخ یا افزایش و کاهش مبلغ سرمایه گذاری وجود دارد؟

شرکت سبدگردان الگوریتم در راستای شفافیت اطلاعات و تصمیم‌گیری راحت‌تر سرمایه‌گذاران نمونه‌ایی از قرارداد سبدگردانی در اینجا بخش "نمونه قرارداد سبدگردانی" قرار داده است.

۱۹- آیا به سود حاصل از سبدگردانی مالیات تعلق می‌گیرد؟

از جمله مزایای استفاده از خدمات سبدگردانی اختصاصی معافیت مالیاتی سرمایه‌گذاری می‌باشد.

۲۰- کارمزد معاملات چه کسی پرداخت می کند؟

کارمزد معاملات سهام از محل خالص ارزش دارایی سرمایه‌گذار پرداخت می‌شود.

۲۱- سبدگردانی چه ریسک‌هایی دارد؟

بازار سرمایه در کنار بازدهی بالایی که می تواند داشته باشد به همراه خود ریسک هایی چون ریسک نرخ بهره، ریسک تورم، ریسک سیاسی، ریسک نوسان بازار را به همراه دارد که تمامی این ریسک ها بر سبدگردانی نیز تاثیر می‌گذارند. علاوه برآن، ریسک‌هایی هستند که متوجه خود سبدگردانی هستند. عدم انتخاب درست شرکت سبدگردانی، عملکرد نامناسب مدیر سبد و عدم شفافیت اطلاعاتی شرکت سبدگردان عواملی هستند که ریسک سبدگردانی را افزایش می‌دهند.